banner359

Bayram beslenmesine dikkat

BEGÜM HATİCE TUNA AÇIKLAMA YAPTI

28 Temmuz 2020 Salı 14:10
Bayram beslenmesine dikkat

Doruk Sağlık Grubu Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Begüm Hatice Tuna Kurban Bayramı beslenmesi ile ilgili bilenmesi gerekenler konusunda uyarılarda bulundu.

Diyet uzmanı Tuna, “Kurban Bayramında kahvaltıda kavurma yiyemeyecek miyiz?, Misafirlikte ikram edilen tatlıyı geri çevirmek ayıp olur, yemek lazım, mangalda yağlı et lezzetli olur diye düşünüyorsanız dikkat etmekte fayda var. Zira bayram da olsa, her canınızın çektiğini ‘nasılsa bayram’ deyip üstüne üstlük ölçüye dikkat etmeden tüketmeniz kilo alımına daha da önemlisi hazımsızlık, reflü, yüksek tansiyon, diyabet, kalp-damar hastalıkları gibi bir çok hastalık şikayetlerine yol açabilir” dedi.

Fazla et tüketiminin sağlıklı bireylerde bile sağlık sorunlarına yol açabildiğini ifade eden Doruk Sağlık Grubu Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Begüm Hatice Tuna, bayramlarda dikkat edilmesi gereken diğer bir konunun da su içilmesi olduğunu belirtti.

Kurban etini 24 saat bekletin

Bayram sabahı yeni kesilmiş kurban etinin kahvaltıda kavurma olarak tüketilmesinin, etin sertliğinden dolayı sindirimi zor olacağından reflü ve hazımsızlık gibi mide ve bağırsak şikayetlerine, hem de yüksek tansiyon ve kalp sorunlarına yol açabileceğini hatırlatan Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Tuna, “Kurbanlık hayvanların iç organları (sakatat) kolesterol ve yağ miktarı fazla olduğundan tüketilmesi önerilmemektedir. Kurban etinin ilk sertliğinin geçmesi için buzdolabında en az 24 saat beklettikten sonra tüketmek gerekir.Sabah mutlaka güne kahvaltı ile başlanmalı, kahvaltı hafif olmalı ve her besin öğesini içerir nitelikte olmalı. Diyabet hastaları, kalp hastaları, yüksek tansiyonu olanlar ve özel beslenme tedavisi uygulayanlar bu tedavilerini bozmamalıdırlar” şeklinde konuştu.

Eti nasıl pişirmeli?

Bayramda tüketilen et miktarı kadar eti pişirme yöntemimiz de çok önemli olduğunu vurgulayan Doruk Sağlık Grubu Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Begüm Hatice Tuna, “Et zaten doğasında yağ barındıran bir gıda. Etin yağlı kısımları yüksek miktarda doymuş yağ ve kolesterol içerdiğinden sağlıklı kişilerde bile kalp-damar hastalıklarına zemin hazırlayabiliyor. Her ne kadar etin yağsız kısımları kullanılsa bile etin yaklaşık yüzde 20’si yağdan oluşmakta, bununla birlikte pişirirken ekstra yağ eklemek kan yağlarının yükselmesine neden olabiliyor. Bu nedenle eti pişirirken kızartma, kavurma gibi yöntemleri kullanmak yerine haşlama-ızgara gibi yöntemleri tercih etmemizde fayda var. Ayrıca, bayramda etleri sebze ile pişirmeye, etin yanında taze yeşilliklerden oluşan bol salata tüketmeye dikkat edilmelidir” dedi.

Su içmeyi unutmayın

Beslenmede su tüketiminin her zaman önemli olduğunu hatırlatan Diyet uzmanı Tuna, “Sıvı tüketimi her zaman önemli fakat yüksek miktarda hayvansal protein aldığınız ve tatlı tüketiminin arttığı bayram günlerinde daha da önem taşıyor. Su toksinlerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlıyor. Bu sebeple gün için de 2-2,5 litre su içmeye özen gösterilmelidir” diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<