Partilerin pusuladaki yeri belli oldu

13 Eylül 2015 Pazar 13:32 2015-09-13 15:54:37
Partilerin pusuladaki yeri belli oldu
 1 Kasım tarihinde yapılacak seçimlerde kullanılacak oy pusulalarında AK Parti 20., CHP 4., MHP 13., HDP ise 17. sırada yer alacak.
Siyasi partilerin 1 Kasım’da yapılacak seçimde oy pusulasındaki yerleri, Yüksek Seçim Kurulu’nda (YSK) yapılan çekilişle belli oldu. YSK urumu Güven, “29 siyasi parti seçime katılma yeterliliğine sahiptir. Söz konusu 29 siyasi partiden Demokratik Gelişim, Emek Partisi ile Özgürlük ve Dayanışma Partisi seçime katılmayacaklarını bildirmişlerdir. Demokratik Gelişim Partisi’nin seçime katılmama kararı parti tüzüğü uyarınca yetkili kurumlarınca alınmadığından bu partiye de kurada yer verilmiştir. 25. dönem milletvekili seçimlerinde olduğu gibi bu seçimlerde de sandık sonuç tutanaklarının yanı sıra sayı ve döküm cetvelleri, ilçe ve il birleştirme tutanakları da taranacak, siyasi partiler sandık sonuçlarını görürken, sandık sonuç tutanakları ve sayım döküm cetvelleriyle birleştirme tutanaklarını görecek, tutanaklarda hata olup olmadığını kontrol imkanı bulacak” dedi. 
İlçe birleştirme tutanaklarının düzenlenmesi sırasında kolay takibin sağlanması için projeksiyon cihazlarının kullanılacağını belirten Güven, sandık tutanakları YSK'ya geldiği anda siyasi partilere gönderileceğini söyledi. Güven, “25. dönem kullanılan ‘evet’ mühürlerinin kullanımındaki olumsuzluklarla bu dönemde karşılaşılmaması için yeni ‘evet’ mührü yaptırılacaktır. Yurt dışında üretilen filigranlı oy pusulası üretimi seçime yetecek kadar tamamlanmış ve getirilmiştir. Bu seçimde bağımsız adaylar birleşik oy pusulasının en sağ tarafında yer alacaktır” şeklinde konuştu.
25. dönem milletvekili listesinde olan adaylar için sadece adli sicil kağıdının yeteceğini söyleyen Güven, halk eğitim merkezleri aracılığıyla eğitim programı düzenlediğini kaydetti. Güven şunları söyledi:
“11 Eylül 2015 tarihi itibariyle yurt içinde 54 milyon 75 bin 851, yurt dışında 2 milyon 895 bin 885 seçmenimiz var. Yurt içinde tahmini sandık sayımız 173 bin 672. 54 ülkede 113 temsilcilikte sandık kurulacaktır. Ayrıca yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşlarımız 30 gümrük kapısında oy kullanabileceklerdir. Gümrük kapılarında ve yurt dışı bazı temsilciliklerimizde oy kullanma 8 Ekim 2015 günü başlayacaktır. Vatandaşlarımız seçime yönelik tüm bilgileri kurulumuzun ysk.gov.tr adresinden öğrenebilirler, ayrıca seçmenlerimiz yurt içi ve yurt dışından 444 9 975 numaralı telefonu arayarak 7/24 çağrı merkezimizden destek alabileceklerdir. 22 Eylül’den itibaren nerede oy kullanabileceklerini öğrenebilirler.”
Güven’in konuşmasından sonra kura çekimi yapıldı. Kura çekimine göre Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) 20. sırada, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 4. sırada, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) 13. sırada ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) 17. sırada yer alacak.
Diğer partiler ise şöyle sıralandı:
“Millet Partisi 1. sırada, Vatan Partisi 2. sırada, Genç Parti 3. sırada, Hak ve Adalet Partisi 5. sırada, Merkez Parti 6. sırada, Hak ve Özgürlükler Partisi 7. sırada, Saadet Partisi 8. sırada, Demokratik Sol Parti 9. sırada, Demokrat Parti 10. sırada, Bağımsız Türkiye Partisi 11. sırada, Anadolu Partisi 12. sırada, Halkın Yükseliş Partisi 14. sırada, Halkın Kurtuluşu Partisi 15. sırada, Liberal Demokrat Parti 16. sırada, Muhafazakar Yükseliş Partisi 18. sırada, Büyük Birlik Partisi 19. sırada, Türkiye Komünist Partisi 21. sırada, Komünist Partisi 22. sırada, Demokratik Gelişim Partisi 23. sırada, İlk Parti 24. sırada, Toplumsal Uzlaşma, Reform ve Kalkınma Partisi 25. sırada, Doğru Yol Partisi 26. sırada, Millet ve Adalet Partisi 27. sırada” 

Son Güncelleme: 13.09.2015 15:54
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<