Bir bireyin kendi ülkesi tarafından üretilen bir ürünü ya da hizmeti diğer ülke ürünlerine göre tercih etmesine “tüketici etnosentrizmi” denilir. Burada temel amaç ürünün fiyatına, içeriğine, niteliğine, sağlayacağı fonksiyonel fayda ve prestije bakmaksızın sadece kendi ülkesinin menşei olmasıdır ve satın alma niyetini de davranışını da doğrudan etkiler. 

İşte bu durum yerli otomobilin pazarlanmasında kullanılacak olan temel strateji karşımıza çıkıyor. Ürün grubuna bakılmaksızın Türkiye menşeili birçok firmanın reklam ve satış stratejilerini oluşturanda tüketici etnosentrizmidir. Örneğin;

Türk Hava Yollarının Iğdır Havalimanı açılışında;

“Türkiye de uçmadığımız tek bir yerkalsa Dünya da en çok noktaya uçmuşuz ne fayda”

Cola Turca’nın reklam mottosunda;

“İçince kolanın Turkasını, tukalaştı o meşhur Amerikan rüyası”

TorkuBanada’nın reklam filminde mehter marşı eşliğinde, Osmanlı simgesi olan bir kavuğun olduğunu görürüz. 

Örnekleri çoğaltabiliriz. Şu an için yapılan yorumların genelinde araçların niteliksel ve inovatif özelliklerinden ziyade milliyetçilik söylemlerinin yapıldığını görüyoruz.

Otomobillerin ulusal pazarda tutundurulması yapılırken milliyetçilik kavramı üzerinden bir strateji belirlenecektir. 

Zira ulusal düzeyde yapılan araştırmalarda tüketicilerin yerli otomobil satın alma niyetlerini milliyetçilik duygusu ile gerçekleştirildi sonuçlarına ulaşılmıştır.

Uluslararası pazarlarda izlenecek pazarlama stratejisinde ilk olarak din, dil, tarih, kültür ortaklığı olan ülkelerde hedef kitle olarak tayin edilecektir. Zaten ortaya çıkan araçların segmentleri de bunun sinyalini açıkça verdiğini söyleyebiliriz. 

Bir diğer husus ve tüketicilerin en çok merak ettiği nokta ise fiyatlandırma politikası. Ancak iki yıl sonra satışa sunulacak olan araçlarının fiyatlarının şimdiden belirlenmesi uygun olmayacağından TOGG yetkilileri herhangi bir fiyat parametresi açıklamadı.

Üretilen ve üretilmesi planlanan araçların farklı segmentlerde olması aracın hedef kitle çeşitliliğinin olacağına dolayısıyla da farklı sosyo-ekonomik statü gruplarına hitap edeceği de ortada.

Avrupa ve Amerika’nın fosil yakıtıyla çalışan araçların ülkelerine girmesini istemediği bir dönemde elektrikli bir aracın üretilmesi bize rekabet avantajı sağlayacak. Evet, TOGG’un bir deneyimi ya da mazisi olmayabilir ancak unutulmaması gerekir ki dünya elektrikli araçları daha yeni yeni tanımaya başladı. 

Not: Toyota Türkiye’nin resmi Twitter hesabında yaptığı “Türkiye’nin Otomobili Aramıza Hoş geldin” paylaşımı da güzel bir jest olarak karşımıza geldi. 

- - - -

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Sosyal Bilimler MYO 2020-01-03 20:21:11

Eline sağlık, güzel yazı olmuş hocam, şimdi merak edilen ismi ne olacak?

Avatar
Cem AL 2021-01-09 18:10:28

Bu yazıdan sona bir yıl altı gün geçti. T(0)GG adına ne yapıldı? Araştırdınız mı. Artık bu işlere garnımız togg.

Avatar
Cem AL 2021-01-09 19:53:39

Bir yıl altı gün geçti bu yazıdan sonra. T0GG için ne yapıldığını araştırdınız mı? Yorumlama ile soruyoruz. Yorumlar yayınlanmıyor. Ne var ki bu soruda birinin zoruna gidecek? Gazeteciysen sor sen de T0GG'a ne oldu diye. Ali Kemal'sen ayrı. Ancak, garnımız togg bu palavralara. Yayınla.

<