Konya’nın Seydişehir ilçesinde yaklaşık 800 yıllık olduğu tespit edilen karadut ağaçları, yaz aylarında meyvelerinin olgunlaşmasıyla birlikte yoğun ilgi görüyor.
Konya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü tarafından yaklaşık 800 yıllık oldukları tespit edilen 2 karadut ağacı, 2009 yılında Anıt Ağaç olarak koruma altına alındı. Oldukça geniş gövdelerinin yanı sıra uzanan kolları ile birlikte yaklaşık 30 metre çapında bir alanı kapsayan ağaçların yaylada bulunan vatandaşlar tarafından önceki yıllarda uzanan kollarının kırılmaması için alt kısımlarına destek amaçlı korumalar yerleştirildi. Bu yöntemin çözüm olmaması üzerine ağaçların korunabilmesi amacıyla gövdeleri toprak ile dolduruldu. Tarihi dut ağaçlarının verdiği dutlar ise yaz aylarında olgunlaşınca vatandaşlar tarafından toplanıyor.
Yaylada oturan vatandaşlar, ağaçları korumak için ellerinden geleni yaptıklarını söyleyerek, “Bu ağaçlar yüzlerce yıllık. Ağaçların dallarının kırılmaması için altına toprak döktürdük. Vatandaşlar gelip rahatlıkla dutları toplayıp evine götürebiliyor” dedi.
Vatandaşlar, ağaçları sit alanına aldırarak Anıt Ağacı olarak tescil ettirdiklerini de sözlerine ekledi.
(İHA)
Tüm haberler yüklendi.
Haber yüklenirken bir hata oluştu.
Reklam Alanı
YouTube Videolarımız

İnegöl'de kaldırıma oturup “adalet” isteyen vatandaş konuştu

Nedim İncebay'dan İnegöl'de "Gıda Toptancılar Sitesi" projesi

İnegöl’de 4 gündür süren sorun mahalleliyi bezdirdi

İnegöl'ün o mahallesinde okul yetersizliği gündemde: Öğrenci sayısı bini geçti!

Bursa'da tartışma yaratan o görüntü! Onlarca kişi aynı yerden...

İnegöl'de mezarlığa giden vatandaş neye uğradığını şaşırdı!

İnsanların arasına girdi cips yedi

Nedim İncebay: “İTSO Üyesini Gerçekten Tanıyacak”

İnegöl’de Vatandaş İsyan Etti! Bir Aydır Çözüm Bekliyorlar

Daireyi gezerken banyoya girdi, çıktığı yere inanamadı!

Gelin Mehirde Çıtayı Yükseltti! Her Yıl Alacak



Yorumlar (0)
Görüşlerinizi Paylaşın