CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, TMSF’nin Bank Asya’ya el koymasını eleştirerek, “Hukuk herkese lazım olacaktır. Toplumun bu bilinçle anayasal sistemin askıya alınmasına karşın topyekün karşı koyması gerekiyor” dedi.
CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında başkanlık sistemine değerlendirdi. Kart, ’cumhurbaşkanı’, ’başkan’ veya ’başbakana’ tanınan yetkilerin özelliklerine dikkat çekerek, “Cumhurbaşkanının veya başbakanın büyükelçiliklere, rektörlüklere, düzenleyici kurumlara atama yapmasında, bu kararların Meclis’in nitelikli çoğunlukla gerçekleştireceği denetime sahip olması halinde demokrasi ve iyi yönetişim anlamında ciddi bir sorun yok demektir. Demokratik bir başkanlık sisteminde başkanın Meclis’i feshetmesi söz konusu olamaz. Böyle bir yetki konuşulamaz, gündeme gelemez. Kararname düzenleme yetkisi yoktur. Yargıya atama yapması söz konusu olamaz. Bu üç temel yetkinin de bütün olarak veya kısmen verildiği bağlı olarak da fren ve denge mekanizmaları olmadığı takdirde Güney Amerika’da uygulaması ortaya çıkan yapısal sorunların doğması kaçınılmazdır” ifadelerini kullandı.
BAŞKANLIK SİSTEMİ
Başkanlık sistemiyle daha hızlı kalkınmanın ve refahın geliştirileceği görüşlerinin ciddiye alınacak yönünün bulunmadığını söyleyen Kart, “Parlamenter sistemlerde fert başına gelir, başkanlık sistemiyle yönetilen ülkelerden 1,5 kat fazladır. Parlamenter demokrasiyle yönetilen ülkelerin ortalama kalkınma hızı yaklaşık 1,5 puan daha yüksektir. Türkiye’nin sorunu başkanlık sistemi ya da girişim değildir” diye konuştu.
BANK ASYA
Bank Asya ile ilgili de konuşan Kart, Türkiye bütçesine zarar verildiğini iddia ederek şunları kaydetti:
“En üst düzeyde Türkiye’nin hukuk ve yatırım güvenliği yok ediliyor. Kişisel intikam uğruna yapılıyor. Hukuk herkese lazım olacaktır. Toplumun bu bilinçle anayasal sistemin askıya alınmasına karşın topyekün karşı koyması gerekiyor.”
’Solda birlik’ tartışmaları ile ilgili bir soru üzerine Kart, “Bir seçim, sandık zemininde işbirliğini yakalamak, yaratmak Türkiye’nin acil bir gündemidir. Tüm siyasi partilerin egolarını aşarak, Türkiye’nin demokrasisi, toplumsal barışı adına böylesine kritik bir dönemde bu işbirliğine katkı sağlamaları gerekir. Bu noktada en büyük sorumluluk Cumhuriyet Halk Partisi’ne düşmektedir” dedi.
Milli Piyango ile ilgili iddialara yönelik olarak Kart, somut delilleri Pazartesi günü paylaşacağını vurgulayarak, “Hiçbir kurumu infaz etmek durumunda değiliz. Anayasal mekanizmayı işletmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
(İHA)
Tüm haberler yüklendi.
Haber yüklenirken bir hata oluştu.
Reklam Alanı
YouTube Videolarımız

YKS’ye Dakikalar Kala Büyük Panik! İnegöl’de Polis Öğrenciyi Sınava Yetiştirdi

İnegöl-Domaniç yolunda görsel şölen

İnegöl’de Korkutan Kaza! Virajı Alamayan Otomobil Takla Attı

İnegöl’de Milli Maç Heyecanı Sabahın İlk Saatlerinde Başladı

5 Yıllık Boşanma Davası Bitti, Davul Zurnayla Kutladı

Kamera kaydı olmasa kimsenin inanmayacağı o görüntü

Oylat Mağarası'nda Eğlence Dolu Dakikalar Kamerada

İSKO’da Voleybol Heyecanı Sona Erdi! Şampiyon Belli Oldu

Seyir halindeki araç alev topuna döndü!

Doğacak bebek için götürülen kıyafetler büyük tepki topladı!

Piyasa analizi ve gençlere tavsiyeler



Yorumlar (0)
Görüşlerinizi Paylaşın