Avusturya-Macaristan’ın 5 Ekim 1908 yılında Osmanlı Coğrafyası’ndaki Bosna’yı işgal etmesine ilk Trabzonlular tepki göstermiş. Trabzon halkı tepki olarak Avusturya mallarını boykot ederken, Trabzon Limanı’na gelen Avusturya gemilerine yük yüklemeyi ve indirmeyi bırakmış.
O dönemde Avusturya-Macaristan Devleti’nin Trabzon’da görev yapan Konsolosu General Mösyo Dimoris, konuyla ilgili Osmanlı Hükümeti’nden izahat isterken, verilen cevapta; bu kararın kişisel hürriyet ve serbest ticaret açısından milli hislerle alınmış bir karar olduğu ve medeni ülkelerde sıkça görülen bir durum olduğu kaydedilmiş.
Konuyla ilgili o dönemde yapılan yazışma ise bu durumu ortaya koyuyor.
“Dâhiliye Mektûbî Kalemi
Evrak Numarası: 230/25
Hariciye Nezâret-i Celîlesi’ne
Avusturya ve Bulgar emti‘ası kullanılmamak ve Avusturya vapurlarından yük alınıp verilmemek üzere Trabzon’da bi’l-umûm sekene tarafından verilen karar-ı umûmiyi haber alan Avusturya ve Macaristan Devleti’nin Trabzon General Konsolosu Mösyö Dimoris daire-i hükümete tercüman i‘zâmıyla izâhât talebinde bulunmuş ise de hürriyet-i şahsîye ve serbestî-i ticaret nokta-i nazarından tüccar ve ahâlînin bir hiss-i milliye tebe‘an vermiş oldukları şu kararın hükümetin müdâhale-i resmiyesine tâbi‘ olamayacağı ve bu hâlin memâlik-i mütemeddinede dahi kesirü’l-vukû‘ bulunduğu cevâbı verildiğine ve bu bâbda vilâyetin bazı mülhakâtından alınan telgrafnâme sûretlerinin gönderildiğine dair Trabzon vilâyet-i behiyyesinden alınan 5 Teşrin-i Evvel [1]324 tarihli ve iki yüz otuz numaralı tahrîrât ma‘lûmât olmak üzere melfûfuyla beraber savb-ı âlî-i dâverilerîne tesyâr kılınmışdır, ol bâbda.
Fî 15 Şa‘bân sene [1]324, 28 Teşrin-i Evvel sene [1]324 [10 Kasım 1908]
(İHA)
Tüm haberler yüklendi.
Haber yüklenirken bir hata oluştu.
Reklam Alanı
YouTube Videolarımız

İnegöl-Domaniç yolunda görsel şölen

İnegöl’de Korkutan Kaza! Virajı Alamayan Otomobil Takla Attı

İnegöl’de Milli Maç Heyecanı Sabahın İlk Saatlerinde Başladı

5 Yıllık Boşanma Davası Bitti, Davul Zurnayla Kutladı

Kamera kaydı olmasa kimsenin inanmayacağı o görüntü

Oylat Mağarası'nda Eğlence Dolu Dakikalar Kamerada

İSKO’da Voleybol Heyecanı Sona Erdi! Şampiyon Belli Oldu

Seyir halindeki araç alev topuna döndü!

Doğacak bebek için götürülen kıyafetler büyük tepki topladı!

Piyasa analizi ve gençlere tavsiyeler

İnegöl'de 4 katlı apartmandaki kaçak yapı yıkıldı



Yorumlar (0)
Görüşlerinizi Paylaşın