Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Muhasip üyesi Şaban Cetizli, Kurban Bayramı öncesi şok iddia da bulundu. Cetizli, et fiyatlarının yükselmesi halinde kedilerin ve köpeklerin para yapacağını ileri sürdü. Şaban Cetizli, “Bu et fiyatları yükseldikçe kediler, köpeklerde para yapacaktır. Her şey yapılır, bu insanlardan korkulur. Tedbirli olmak gerekir. Bizim için vatandaşımız çok önemli. Herkes bildiği, tanıdığı, güvendiği yerden alışveriş yapmalı” dedi.
BU ÇALIŞMA DOĞRU BİR ÇALIŞMA DEĞİL

Et fiyatlarının yükselmesini değerlendiren Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Muhasip üyesi Şaban Cetizli, “Bakanlığımızın ve Et ve Süt Kurumunun yapmış olduğu çalışmalar bir yere kadar doğru. Ancak sizlerde biliyorsunuz ki, bir-iki yıldan bu yana projeler üzerinde çalışıyorduk. Bu fiyatların bu kadar yükseleceğini her geçtiğimiz gün yetkililere duyurma gayretinde olduk. Ancak her nedense dikkate mi alınmadık, dikkatlerinden mi kaçtı bilemiyorum. Yapılan çalışmaların doğru olduğunu beyan eden Bakanlıktaki tüm yetkililerimiz maalesef bizim önermiş olduğumuz, üretici desteklenmeli, üreticiye bir şekilde hayvancılığı sevdirme noktasında teşvikler olmalı konularını dikkate almadılar. Bu teşviklerle üretimi artırırsak biz ne et ne de süt sıkıntısı çekeriz demiştik. Ama biz yaklaşık 6 aydan beri dışarıdan, dış ülkelerden besi danası getiriyoruz. Her ay 10 bin civarında dana getirip dağıtıyoruz. Bizim haricimizde özel olarak besi danası getirenler var. Akabinde gebe düve getirenler var. Bu çalışma doğru bir çalışma değil. Yani kapalı bir ortamda bir süre kalınca nefessiz kalırsın, hemen dışarı çıkıp nefes alırsın. Bu günlerde nefes almak, nefes aldırmak, tırmanan fiyatları durdurmak konusunda bir çaba var” dedi.

ET FİYATLARI NASIL DÜŞER?

Et fiyatları nasıl düşer sorusuna yanıt veren Cetizli, “Yıllardan beri söylüyorum; Kırmızı et perakende de olan yüzde 8´lik KDV´nin 1´e inmesi gerekiyor. Bu direkt et fiyatlarında 3 lira düşüş yaşatır. Bu gün 37 lira olan et 34 liraya iner. Karkas desteği verilirse, fiyatlar direkt 30 liraya iner. 2014 yılında 300 lira et desteğinde bulunuldu. 2014 yılı sonunda bu destek 150 liraya indi. Önümüzdeki dönem verilecek mi verilmeyecek mi, belli değil. Üretici ne yapacağını bilmiyor. Her gün girdi maliyetleri yükseliyor, destek artmıyor. Bakanlık her şey kayıt altında olsun istiyor. Doğru ama kayıt için desteklemezsen nasıl olacak. 150 lira destek alacağım diye üretici 150 lira stopaj ödüyor. Bu gidişatta et fiyatları ucuzlamaz. Önerdiğimiz gibi olursa et fiyatları düşer. Bunun başka alternatifi yok. Ondan sonra da denetim gerekiyor. Kasaplarda fiyatların belli olması gerekir. Biz bunları talep ediyoruz. Bu gün bazı marketlerde et fiyatları indi, İnşallah devam eder. Ama belli bir yere kadar et gelecek” diye konuştu.

BU ET FİYATLARI YÜKSELDİKÇE KEDİLER, KÖPEKLER DE PARA YAPACAKTIR

Bursa´nın dağ ilçelerinden Keles yolunun 40. kilometresinde dere kenarında 20´ye yakın kesik at başının bulunduğunun hatırlatılması üzerine Cetizli, “Ben bunun duyumunu aldım ama gözümle görmedim. Sadece duydum. Bunun önüne geçmek çok zor. Bu yıllardan beri gelmiş devam eden bir şey. Kontrol etmek gerekiyor. İl Tarım Müdürlüklerimiz, sağlık kuruluşlarımız takibini yapıyorlar. Çalışmalar yapıldığı için tespitler yapılıyor. Bu et fiyatları yükseldikçe kediler, köpekler de para yapacaktır. Her şey yapılır. Bu insanlardan korkulur. Tedbirli olmak gerekir. Bizim için vatandaşımız çok önemli. Herkes bildiği, tanıdığı, güvendiği yerden alışveriş yapmalı. Tavsiyem bu olur” diye konuştu.