Türkiye’deki Kooperatif faaliyetlerini inceleyip, kendi ülkelerinde Kooperatif Yasası hazırlamak için Bursa’ya gelen Tunuslu işadamları, Kulaca Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifini rol model olarak seçti. Kooperatifin işleyişine hayran kalan ekip, Kulaca Kooperatifi modelini ülkelerinde uygulayacaklarını söylediler.

Türkiye Milli Kooperatifler Birliği Danışmanı Hüseyin Polat nezaretinde Bursa’dan İnegöl’e gelen Tunuslu 15 kişilik heyet, Kulaca Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifinde Başkan Ahmet Uğur tarafından karşılandı. Kooperatif Tesislerini gezerek inceleyen ekibe, Ahmet Uğur tarafından bilgiler verildi.

TÜRKİYE`NİN ÖRNEKLİĞİNİ GÖSTEREBİLİRSEK NE MUTLU BİZE

İncelemenin ardından açıklama yapan Kulaca Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet Uğur, "Bugün Tunus`tan 15 kişilik heyet, ülkemizdeki hem tarımda hem de diğer sanayi dallarındaki gelişmeleri inceleyip, örnek almak için ülkemize ziyarete gelmişler. 29 Mart`ta Bursa`mıza geldiler ve incelemelerde bulundular. Bursa`da da Marmara Birlik gibi birlikler gezildi. Oralarda kendilerine göre notlar aldılar. Kooperatifçilik olarak da bizim Kulaca Kooperatifi`ni öngördüler. Çünkü bunu sayın Hüseyin Polat arkadaşımız, Türkiye Milli Kooperatifler Birliği`nin Danışmanıdır aynı zamanda Dünya Birliklerinde de danışmanlık etmektedir, onun yönlendirmesi ile buraya geldiler. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Bu bilgileri iyi aktarıp örnek olunursa, Osmanlı`nın bir dönem örnek teşkil ettiği ülkelerde, yine Türkiye`nin örnekliğini gösterebilirsek ne mutlu bize" dedi.

KULACA MARKASI ÜLKE ÇAPINDA BİR MARKA OLMUŞTUR

Başkan Ahmet Uğur konuşmasını şöyle sürdürdü; “Burada hem işimizi hem de işleyiş şekillerimizi, Kooperatifçiliğin ne olduğunu, nasıl işlediğini onlara aktarmaya çalışacağız. Türkiye`de kooperatifçilik, birim kooperatiften üst düzey kooperatifçiliğe kadar bir zincirdir. Tabanda birim kooperatifler, birim kooperatiflerinin birleştiği Milli Kooperatifler Birliği en üst kuruluşumuzdur. Bu zincirleme halka birbirleri ile irtibatlıdır ve birbirlerine destek vermektedir. Bu da bir ulusal örgüttür. Bu nedenle örgüt içerisinde tabandan tavana kadar hepimiz varız. Kooperatifimiz 1974 yılında kuruldu. 1976 yılında işletmeye geçti. Tabi zamanla o günkü 300 ton kapasitesi bugün 1500 ton kapasiteye ulaşmıştır. Kulaca markası ülke çapında bir marka olmuştur. Hatta ülke dışına da açılarak, 2014 yılında Hollanda`ya 407 ton salça ihraç ettik. Şu anda Kooperatifimizin 230 ortağı var. Sadece ortakların ürettikleri ürün yetmiyor, biz ortak dışında serbest piyasa koşullarına uyarak, çalışmalarımızı devam ettiriyoruz."

TUNUS`DA KOOPERATİF YASASI MEVCUT DEĞİL

Türkiye Milli Kooperatifler Birliği Danışmanı Hüseyin Polat ise, "Tunus heyetinin misyonu, Tunus`ta kooperatif yasası mevcut değil. Sosyal, ekonomik işletmeler var ama kooperatifler yok. Birleşmiş Milletlerin yardımı ile bu heyet Türkiye`deki başarılı kooperatifleri görüp, ülkelerine döndükten sonra hükümete yeni bir kooperatif yasası hazırlanması konusunda yardımcı olacaklar. Sanıyorum bu bir başlangıç. Daha sonra Türkiye`deki başarılı kooperatiflerin deneyimlerinden de yararlanacaklar. Belki bir ulusal konferans düzenlemeyi planlıyorlar. Oradaki konferansı belki kooperatiflerimizin temsilcilerinden de istenilmesi söz konusu. O nedenle Türkiye`deki başarılı kooperatiflerinden biri olan Kulaca Kooperatifini özellikle listeye dahil etmemizin nedeni; yıllardır kendi çabaları ile ayakta kalmayı başaran kooperatiflerimizden birisi. Bu örneğinden bilinmesi amacıyla Bursa başarılı kooperatiflerin güzel bir vitrinidir. O nedenle Bursa seçildi ve arkadaşlarımızın buradan çok iyi duygularla ayrılacaklarını ve bilgiler edineceklerini umuyoruz. Tunus`ta kooperatifçiliğin geliştirileceğine de katkıda bulunacaklarını düşünüyoruz" dedi.

KOOPERATİF YASASI

Uluslar arası Çalışma Örgütü Daire Bölge Bürosu Temsilcisi Bayen Cloud ise, "Bu Türkiye`ye ilk gelişimiz değil. Bundan iki yıl önce bir grup ile İzmir`deki kooperatifleri ziyaret etmiştik. Türkiye`de kooperatiflerin gerek tarihsel gelişimi gerekse bugünkü ekonomide etkinlikleri nedeni ile Türkiye Birleşmiş Milletler tarafından örnek model olarak seçilmektedir. Ve buraya gelmemizdeki en büyük neden, kooperatiflerin başarılı ve kültürel bakımdan da bize yakın olmalarıdır. Tunus`un en önemli sorunlarından birisi bildiğiniz gibi bir transformasyon geçirmektedir. Yani yeni bir sistem oluşturmaktadır. En büyük sorunu ise işsizliktir. Bu işsizlik gençler arasında çok yüksek.  Yüzde 30`u buluyor işsizlik. Araştırmalarımıza göre de kooperatifler istihdam yaratmada öncü kuruluşlar. Dünyanın her yerinde böyle. O nedenle biz kooperatifleri seçerek istihdama ve ekonomik kalkınmaya katkıları nasıldır onları incelemek için buradayız. Öğrendiklerimizi de aktaracağız. İşsizliğin giderilmesinde Kooperatifleri önemli bir araç olarak görüyoruz. Seçtiğimiz bu kooperatifleri model almak düşüncesindeyiz ve bu düşüncemizde de buraları gördükten sonra haklı olduğumuz anlaşılıyor. Sorun bunları nasıl aktaracağım. Yani bizim sistemimize nasıl uyarlayacağımız konusu. Bunu döndüğümüzde çalışacağız. Ama karşılık dayanışma işbirliğinde bulunmaya devam edeceğiz" dedi.