CHP Adana Kadın Kolları Başkanı Av. Rukiye Çinkılıç, Adana’daki Suriyeli sığınmacı sorununa dikkati çekerek, savaşın her zamanki gibi kadınları ve çocukları vurduğunu söyledi.
Özellikle kente kayıt dışı gelip yerleşen sığınmacıların yoğun olduğu yoksul mahallelerde Türk kadınlarının Suriyeli kadınların kuma olarak gelmesinden korktuğunu belirten Çinkılıç, “Oldukça sıkıntılı bir süreç yaşanıyor” dedi.
“İNSANLIK GÖREVİMİZ AMA POLİTİKA YANLIŞ”
Av. Rukiye Çinkılıç, Suriye’deki iç savaştan kaçıp Türkiye’ye sığınan sığınmacıların yerleşmek için tercih ettiği illerden olan Adana’da özellikle kayıt dışı sığınmacılar nedeniyle önemli sorunlar yaşandığına dikkati çekti. Sığınmacılara yardım eli uzatılmasının bir insanlık görevi olduğunun altını çizen Av. Çinkılıç, uygulanan yanlış politikalar nedeniyle birçok sığınmacının açlıkla, yoklukla mücadele ettiğini vurguladı.
Havaların soğuması nedeniyle yol kenarlarında kurdukları çadırlarda çocuklarıyla birlikte yaşam mücadelesi veren Suriyelileri çok daha zor günlerin beklediğini kaydeden Çinkılıç, Adana’daki esnafın da sığınmacıların kayıt dışı açtığı işyerleri nedeniyle perişan hale düştüğünü, esnafın bu nedenle kırgın ve kızgın olduğunu söyledi. Çinkılıç, “Esnaf, ‘Ben kiramı, vergimi ödüyorum, personel çalıştırıyorum. Hepsi kayıt altında ve şu kadar giderim var. Suriyeliler benim karşıma geçip yarı ücretle üretim yapıyor. Vergi ödemiyor, hiçbir sorumluluğu yok. Aramaya kalkarsanız kimliksiz, peşine düşebileceğiniz insan yok. Bununla benim eşit durumda olmam çok sıkıntılı’ diye düşünüp kazanç kaybının ceremesini Suriyelilere yüklüyor“ diye konuştu.
“TÜRK KADINLARINDA ENDİŞE VE KORKU VAR”
Ülkelerindeki iç savaştan kaçıp gelen yoksul Suriyelilerin yerleştiği kentin güneyindeki yoksul mahallelerinde, Suriyeliler nedeniyle Türk örf, adet ve geleneklerine, yaşam tarzına aykırı bir yaşam tarzı geliştiğini de aktaran Çinkılıç, Türk kadınlarının Suriyeli kuma endişesi taşıdığına dikkati çekti. Çinkılıç, “Özellikle güney mahallelerimizde ağırlıklı olmak üzere boydan elbiseler giyen, başını bağlayan, hatta peçe takan, yeri geldiğinde iç çamaşırı kullanmayan, temizlik koşullarına dikkat etmeyen, alet edevatı olmayan ve komşusuna rahatsızlık veren, belirli insan ilişkileri kurallarını bilmeyen insanlar da var. Borçlar ödenmiyor. Ev sahibi-kiracı ilişkilerinde sıkıntılar yaşanıyor. Özellikle kadınlar çok sıkıntılılar. Suriyelilerin ikinci, üçüncü eş olarak gelmesinden kaygılılar. Bu savaşın sonuçları ne yazık ki kadınlar ve çocuklar üzerinde ağır bir şekilde sonuç veriyor. Sıkıntılı bir süreç var” şeklinde konuştu.
Rukiye Çinkılıç, bu sorunların çözülmesi için hükümetin ve yerel yönetimlerin birlikte politika üretip, birlikte çözüm yolları getirmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
(İHA)
Tüm haberler yüklendi.
Haber yüklenirken bir hata oluştu.
Reklam Alanı
YouTube Videolarımız

İnegöl-Domaniç yolunda görsel şölen

İnegöl’de Korkutan Kaza! Virajı Alamayan Otomobil Takla Attı

İnegöl’de Milli Maç Heyecanı Sabahın İlk Saatlerinde Başladı

5 Yıllık Boşanma Davası Bitti, Davul Zurnayla Kutladı

Kamera kaydı olmasa kimsenin inanmayacağı o görüntü

Oylat Mağarası'nda Eğlence Dolu Dakikalar Kamerada

İSKO’da Voleybol Heyecanı Sona Erdi! Şampiyon Belli Oldu

Seyir halindeki araç alev topuna döndü!

Doğacak bebek için götürülen kıyafetler büyük tepki topladı!

Piyasa analizi ve gençlere tavsiyeler

İnegöl'de 4 katlı apartmandaki kaçak yapı yıkıldı



Yorumlar (0)
Görüşlerinizi Paylaşın