Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, “Türkiye’ye giren tüm oyuncakların tamamını tahlile tabi tutuyoruz. İthalatçılar kendi depolarına götürüp muhafaza ediyorlar ama sonu çıkana kadar piyasaya sürmüyorlar” dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, katıldığı bir televizyon programında gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Canikli, “Oyuncakta büyük tehlike” başlığı ile yer alan haberlere ve şüpheli ithal oyuncakların tahlil sonuçlarının beklenmeden ithalatçısına teslim edileceği iddialarına yanıt verdi. Bu haberlerin doğru olmadığını dile getiren Bakan Canikli, “Doğru değil bakın, şimdi zaten şüpheli değil. Biz oyuncak ve bazı ürünlerin girişinde, ithalatında tümünden numune alıyoruz ve tahlile gönderiyoruz. Bunun uygulamasını iki ay önce başlattık. Türkiye’ye giren tüm oyuncaklar girerken numuneler alınıyor, ithal edilmeden önce laboratuvarlara gönderiliyor ve tahlil sonucuna göre işlem yapılıyor. Bütün oyuncaklar için bu işlem yapılınca tahlillerde bütün laboratuvarları kullanıyoruz. Şimdi sadece Bakanlığımızın laboratuvarları değil, üniversite laboratuvarları, özel laboratuarlar, tabi akredite güvenilir laboratuvarlar, tümünü kullanıyoruz. O kadar çok numune alıyoruz ki laboratuvarlarda birikiyor. Hepsi çok zaman alıyor. Biraz yavaşladı işler doğal olarak ve tabi bu tür eşyada gümrükte kuyrukta bekliyor. Onları depolayacak yerimiz yok. O nedenle şöyle bir karar aldık. İthalatçılar kendi depolarına götürecekler bunları ama orada muhafaza edecekler, piyasaya sürmeyecekler. İthal edilmemiş olacak” dedi.
Bakan Canikli, oyuncakların piyasaya sürülmesi için kesinlikle izin vermediklerini, depolama yerlerinin yetersiz olması sebebiyle ithalatçı firmalara depolamak üzere verdiklerini söyledi.
“TÜRKİYE’YE GİREN TÜM OYUNCAKLARIN TAMAMINI TAHLİLE TABİ TUTUYORUZ”
Rastgele ya da belli bir risk kriterleri kullanılarak seçilen ürünlerin değil Türkiye’ye giren tüm oyuncakların tamamını tahlile tabi tuttuklarını dile getiren Canikli, “Bakın bu aslında dünyada hiç uygulanmayan bir sistemdir. Tüketicinin bu kadar menfaatini koruyan bir uygulama dünyanın hiçbir yerinde yok. AB dışındaki tüm giren ürünlerin tamamını tahlile tabi tutuyoruz ve bu uygulamayı iki ay önce başlattık. Ha şu soru gelebilir. Peki, siz o malları verdiniz ithalatçıya, o da deposuna konulmak üzere, götürüp onu piyasaya verebilir mi? Veremez neden? Çünkü henüz ithali gerçekleşmediği için kaçakçılık fiili oluşturur. Hapis cezası gerektirir ve ayrıca çok ciddi para cezası gerektirir. Bunu yapan bir kişi ticari hayatını daha devam ettiremez, iflah olmaz yani. O yüzden böyle bir risk yok” şeklinde konuştu.
“DEPO İMKANINDAN YARARLANIYORUZ”
İthalatçının oyuncakları ithalat işlemleri tamamlanmadığı için piyasaya süremediğini vurgulayan Bakan Canikli, şunları kaydetti:
“Sadece onun depo imkânından yararlanıyoruz. Çünkü mallar birikti kuyruklarda depolarda. Laboratuvarlar tabi yetiştiremiyor, onların da kapasitesi sınırlı. Çünkü bugüne kadar böyle bir işlem yok. İlk defa böyle bir adım atıyoruz. Yani amacımızda içeriye bu mal girdikten sonra tüketici rahat bir şekilde en ufak bir kaygı, kuşku olmadan tüketebilsin ve insanımıza zararlı ürünler sattırmayalım. Bu hassasiyet içerisinde hareket ediyoruz” ifadelerini kullandı.
(İHA)
Tüm haberler yüklendi.
Haber yüklenirken bir hata oluştu.
Reklam Alanı
YouTube Videolarımız

3 gün boyunca İnegöl'de herkese ücretsiz olacak

Galatasaray'ın Dünya Yıldızı Victor Osimhen İnegöl Mobilyasını Tercih Etti

İnegöl'de Gören Dönüp Bir Daha Baktı! Sünnet Arabası Yerine Tekne Kullandılar

Buğday tarlalarında yangın! Ekiplerin yoğun çabası sürüyor

İnegöl'de orman yangını! İlk müdahaleyi BUSKİ ekipleri yaptı

Aracın kaputunda görüldü!

YKS’ye Dakikalar Kala Büyük Panik! İnegöl’de Polis Öğrenciyi Sınava Yetiştirdi

İnegöl-Domaniç yolunda görsel şölen

İnegöl’de Korkutan Kaza! Virajı Alamayan Otomobil Takla Attı

İnegöl’de Milli Maç Heyecanı Sabahın İlk Saatlerinde Başladı

5 Yıllık Boşanma Davası Bitti, Davul Zurnayla Kutladı



Yorumlar (0)
Görüşlerinizi Paylaşın