Olmuksan firması ve Selülöz İnegöl Temsilciliği arasındaki toplu sözleşme görüşmeleri Bakan Faruk Çelik’in araya girmesiyle greve gidilmeden uzlaşmayla sonuçlandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, İnegöl’e gelerek tarafları tebrik edip sözleşmenin hayırlı olmasını diledi.
Bakan Çelik’i, Kaymakam Ali Akça, AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Yüzbaşı Uğur Baş, Emniyet Müdürü Şükrü Kaplan, Olmuksan Genel Müdürü Ergun Hepvar, Olmuksan İnegöl Fabrikası Müdürü Hikmet Şakar ve fabrika çalışanları karşıladı.
Olmuksan işletmesine bağlı Adana, Çorlu, Çorum, İnegöl, İzmir, Gebze, Edirne işyerlerin de çalışan 630 işçinin maaş durumuna göre yüzde 10 ila 40 arasında değişen oranlar da zam geldi.
GÜZEL TABLONUN HER YERDE YAŞANMASINI İSTİYORUM
İşçilerin teşekkür maksadıyla çiçek takdim ettiği Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, “Akşamın bu saatinde belki sizin çalışmanızdan da alıkoyduk. Öncelikle bu toplu sözleşmenin işçi kardeşlerimize, işletmemize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Çalışma bakanlığı olarak tabi ki endüstriyel ilişkiler de huzurun barışın sağlanması konusunda önemli görevlerimiz var. Bir taraftan demokratik dönem de örgütlenme serbesti varken, diğer taraftan tabiki bu örgütlenmenin neticesinde hak arama ve hak arama neticesinde de barış ortamı içerisinde çalışmanın devam etmesini hedefledik. Nasıl hak arama kutsal ise aynı şekilde bunun diyalog çerçevesinde barışa dönüşmesi de çok önem arz ediyor. yoksa eski anlayışlar da olduğu gibi sendikacılık ‘ne verirseniz verin ben hak aramaya devam ederim, işletmenin kapalı veya açık olması da ülke ekonomisinin iyi veya kötü olması da beni ilgilendirmez, ben dediğim dediktir’ şeklinde sendikacılık anlayışı artık tarihin çok gerilerinde kaldı. Asıl olan işçi kardeşlerimizi hak arayışını çok düzeyli götürdüler. Ben onları tebrik ediyorum. İşveren temsilcilerimiz buradalar. Onlar da ülke şartlarını rekabet şartlarını zorlayarak çıkması gereken noktaya kadar çıktılar. Bir uzlaşı oldu. Hayırlı olsun. Barış, huzur içerisinde ülke ekonomisine hep beraber katkı sunmaya devam edeceğiz. Milletvekili, belediye başkanımızın da bu sürece katkı sağladıklarını biliyorum. İşverenler, sendikalar nasıl anlar bilmem ama şu anda Türkiye’de bu güzel tablonun her yerde yaşanmasını istiyorum.” Dedi.
KIDEM TAZMİNATI AÇIKLAMASI
Bir sorunun çalışma hayatında yaşandığının altını çizen Bakan Çelik, “Kıdem tazminatı sorunu var. Güçlü firmalar da böyle bir problem yok. ama küçük firmalar da kıdem tazminatı ile ilgili çalışanların ciddi sorunlarla karşılaştıklarını, 10 yıl, 15 yıl çalışmasına rağmen işletme de meydana gelen olumsuz gelişmeden dolayı işçi kardeşimizin bu kadar emeğinin kıdem tazminata dönüşemediğini maalesef örnekleriyle yaşıyoruz. İnşallah Türkiye bu dönem bunu başaramayacak gibi geliyor ama işçi kardeşlerimize özellikle söylüyorum klasik cümlelerden çıkmamız gerekiyor. İşçi 15 sene bekleyip kıdem tazminatını alacağım diye ne olur ne olmaz endişesini yaşamaması gerekiyor. İşçinin kendi hesabına her ay nasıl sigorta primi yatıyorsa o şekilde kıdem tazminatı primi de yatmalıdır. İşletmenin hesabını işçi niye yapsın. İşler iyi gidecek mi gitmeyecek mi, niye bununla işçi kafasını meşgul etsin. İşçi üretimine baksın. Böylece her ay maaşını alan işçi, her ay primi ödenen işçi her ay kıdem tazminatını da bireysel hesabına yatırmak kaydıyla işçi ve iş veren arasındaki ana ihtilaf konusunu da ortadan kaldırmamız gerekiyor. Bunu niye üzerine basa basa Türkiye’nin her yerinde söylüyorum. İşçi-işveren bu konuda uzlaşmayı sağlamalı. Kıdem tazminatı meselesi ihtilaf olmaktan çıkarılmalı ve işçi hak ettiğini ay sonun da mutlaka hesabında görmeli. Güzel gelecek ülkemizin olsun.” Şeklinde konuştu.